Pellet

PRODUSE

DETALIILE TEHNICE A PELEȚILOR, CA PRODUS

Diametru (D): 6–10 mm
Lungime (L): 15–30 mm
Umiditate: 8–10 %
Materie primă: rumeguș din lemn de rășinoase și foioase, așchie de lemn (aprox. 70+30%), respectiv rumeguș și așchie de lemn de rasinoase 100%.
Valoarea de energie: aprox. 18,5 Mj/kg = 5 kWh/kg
Ambalaj: – saci mici de 15 kg
              – saci Big-Bag de 1000–1200 kg

PROCESUL DE PRODUCȚIE A PELEȚILOR

Peleții din lemn rezultă din reciclarea de deșeuri lemnoase 100%.

În timpul producției de peleți, rumegușul / așchia atinge o umiditate constantă într-un uscător, după care este măcinat într-o moară cu ciocane la dimensiuni mici. Următoarea etapă este sistemul de ventilație prin care materia primă uscată și măcinată ajunge în presă, unde este transformată în peleți de mare densitate și soliditate. După condiționare, urmează ambalarea produsului în saci mici de 15 kg sau saci Big-Bag de 1000-1200 kg.

CALIFICAREA PELEȚILOR

Criteriile de calificare cele mai importante, având în vedere suprafața:

Suprafață:

Suprafața peleților de bună calitate este netedă, lucioasă, fără crăpături longitudinale.

Soliditatea este calificativul cel mai important al peleților. Aceasta determină densitatea și proporția de masă măcinată și praf din peleți. Pentru o ardere curată și eficientă este nevoie de o densitate cât mai mare (> 1,12 kg/dm3).Soliditatea peleților este caracterizată prin așa-numita capacitate de măcinare. Aceasta este determinată prin cantitatea de masă măcinată produsă sub o anumită presiune, a cărei valoare nu poate fi mai mare de 2-3%.Diametru:

Cel mai des întâlniți sunt peleții de 6-8 mm, însă mai rar găsim și peleți de 4-5 mm și chiar de 10 mm. Grosimea peleților este determinată de timpul de ardere și cantitatea de aer necesară pentru combustie, sobele fiind proiectate conform acestor caracteristici.


Miros:

În timpul producției, datorită temperaturii mari, ligninul topit produce un miros caracteristic, acesta fiind cauza mirosului dulceag, asemănător lipiciului al peleților proaspeți.


Alte criterii de calitate:

Aditivi de presare (%): aprox. 2%
Densitate (kg/m3): min. 1,1 kg/dm3
Cantitatea de pleavă (%): < 0,5%

CERTIFICAT DE CALITATE: