Pellet
CE SUNT PELEȚII?

Producția de peleți a început în Statele Unite în perioada de după Cel de al Doilea Război Mondial. Produsul a fost folosit ca element nutritiv pentru animale și s-a dovedit a fi ideal la fermele industriale prin avantajul enorm, că la produsele nutritive tradiționale s-au putut adăuga diferitele proteine, săruri minerale și alte elemente importante fără ca acestea să schimbe gustul hranei animalelor. Un alt mare avantaj al peleților este aceea că se pot depozita pe o perioadă îndelungată fără să se deterioreze, iar datorită masei mici, livrarea nu este costisitoare. Succesele atinse în creșterea animalelor au dus la folosirea peleților și în alte ramuri industriale, ceea ce a determinat peletizarea deșeurilor lemnoase, astfel luând naștere o nouă sursă de energie.

În timpul procesului de producție al peleților, materia primă naturală 100% (rumeguș și așchie de lemn) se presează la presiune mare, fără adăugarea de adezivi sintetici, produsul rezultat fiind niște prăjine mici. Adezivul necesar este ligninul aflat în lemn, însă deseori se folosesc în acest scop diferite semințe uleioase, anumite tipuri de făină, care măresc soliditatea produsului.Avantajul procesului de presare este aceea că produsul rezultat este unul pur, maniabil, ușor de împachetat și transportat. Majoritatea materialelor, care se pot măcina la dimensiuni mici, au granulația și umiditatea necesară, se poate supune procesului de peletizare.

Peleți din rumegușPeleți din iarbă de energie
Valoare de energie (MJ/kg)18,516,5
Valoare de energie (kWh/kg)5,144,58
Conținut de cenușă (%)0,5-17,5-11

Rumegușul și așchia de lemn sunt cele mai populare materii purtătoare de energie folosite în procesul de peletizare. Peleții din lemn reprezintă un combustibil curat, cu o valoare de energie mare, ușor de depozitat și transportat.